Mielenterveyskriisiin tarvitaan nyt tekoja!
- Katariina Henttonen
- Oct 6, 2021
- 2 min read
Me opiskelijat olemme väsyneitä, miksi? Nykyinen opintotukijärjestelmä ajaa meidät suorittamaan opintoja jaksamisen kannalta kestämättömän nopealla tavalla. Pysähdyksiä ei saa tulla ja opiskelijat eivät jaksa tai edes uskalla lähteä välttämättä esimerkiksi vaihtoon, ettei jää jälkeen opinnoissa. Tämän lisäksi korona-aikana lisääntynyt yksinäisyys ja etäopinnot ovat lisänneet syrjäytymistä ja masennusta. Yksinäisyys on liian monelle opiskelijalle arkipäivää.
Mielenterveyskriisi koskettaa valitettavan montaa opiskelijaa, ja siitä tuleekin puhua sen ansaitsemalla vakavuudella. Opiskelijat eivät saa olla ryhmä, joka jää huomiotta mielenterveyden saralla. Opiskelijoiden on hankala päästä mielenterveyspalveluiden pariin. Jonot ovat pitkät ja avun saamista on joudutaan odottamaan aivan liian kauan. Liian pitkään odotetulla avulla saattaa olla kohtalokkaan seuraukset, eikä meillä ole siihen varaa. Korkeakouluilla on tärkeä rooli tukea opiskelijoita, ja yksi konkreettinen keino onkin, että jokaisessa korkeakoulussa olisi mahdollisuus palkata opintopsykologi. Tämä pystyttäisiin varmistamaan sillä, että opintopsykologipalvelut mitoitetaan laissa. Opintopsykoterapiapalveluiden lisäksi YTHS-uudistuksen toimeenpanossa tulee varmistaa, että myös YTHS:n mielenterveyspalveluihin ohjataan tarpeeksi taloudellisia resursseja.
Psykoterapiakoulutuksesta tulee tehdä maksutonta. On kohtuutonta, että koulutuksen hinta sulkee monelta urasta haaveilevalta ovia. Koulutuksen saatavuus ei saa olla resurssikysymys Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa, jossa kaikilla tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella omaan unelma-ammattiinsa. Maksuton psykoterapiakoulutus lisää resursseja kouluttaa enemmän psykoterapeutteja, joka helpottaa apua tarvitsevien aitoa mahdollisuutta päästä hoidon pariin. Psykoterapiakoulutukseen käytetty raha maksaa itsensä takaisin, sillä mikään rahasumma ei ole yhdenkään ihmishengen arvoinen.
Psykoterapiakoulutuksen maksuttomuuden lisäksi meidän tulee varmistaa, että jokainen avun piiriin hakeutuva saa psykoterapiahoitoa tai muuta psykososiaalista hoitoa kuukauden sisällä avun piiriin hakeutumisen jälkeen. Mielenterveyskriisin ratkaisemisen osalta onkin tärkeää, että terapiatakuu saadaan valtakunnallisesti maaliin. Terapiatakuu mahdollistaa avun piiriin pääsyn myös muissa, kuin psykoterapiaa koskevissa palveluissa mahdollistaen näen ennaltaehkäisevää matalankynnyksen hoitoa.
Meillä ei yhteiskuntana ole varaa olla ratkaisematta mielenterveyskriisiä. Jos opiskelijoiden hyvinvointiin ei panosteta merkittävästi, mielenterveyden haasteet tulevat vaikuttamaan negatiivisesti työmarkkinoihin opiskelijoiden valmistuttua. Erityisesti panostuksia tulee tehdä opiskelijoiden sosiaaliturvan parantamiseksi, koska nykyinen epävarma toimeentulo on oppimistuloksia heikentävä ja stressiä lisäävä tekijä. Opiskelijoiden mielenterveyden oireilu on ollut 2000-luvulla lisääntyvä trendi, johon tarvitsemme radikaalin suunnan vaihdoksen, nyt tai ei koskaan.
mikä on terapiatakuu ja miten se mahdollistaa ennaltaehkäisevät matalankynnyksen palvelut?